Mini-cursus vervolg

Op deze pagina geeft ik je aanvullende informatie over het Mind Mappen.


HOE TE MIND MAPPEN

mindmap-regels-2015Klik op het plaatje om deze Mind Map, inclusief uitleg, te downloaden.


EEN FRAAIE MIND MAP TEKENEN IN 2 MINUTEN

Het ligt aan het doel waarvoor je de Mind Map wilt inzetten.

De ene Mind Map is fraai, die gebruik je bijvoorbeeld voor een presentatie, om te leren, om een stappenplan te beschrijven en meer. In deze video laat ik versneld zien hoe ik een fraaie Mind Map maak. Ik ben er in het echt ca. 1 uur mee bezig geweest.

De andere Mind Map is wellicht niet zo fraai en meer bedoelt om iets snel uit te werken. Bijvoorbeeld een ToDo-overzicht. Zoiets als deze dus:

planning-cristmas-vacation 1todo"

WOORDSPIN versus MIND MAP

Een woordspin (of woordweb) wordt, ten onrechte, ook vaak een Mind Map genoemd. Welnu, zoals je in onderstaande afbeeldingen kan zien is er een wereld van verschil!

dierentuin-woordspin dierentuin-mind-map

De linker afbeelding is de woordspin en is minder associatief als de rechter. Verder is het minder makkelijk te onthouden als de rechter afbeelding. Uiteraard is de Mind Map meer werk om te maken en daar zit ook de winst zoals ik in de volgende video uitleg.


MIND MAPPEN VOOR LEREN & STUDEREN BESPAART VEEL TIJD


Mind Mappen is een geweldige techniek!

Het is wel degelijk een échte techniek! Zomaar even wat takken tekenen en wat tekst erop is bij lange na niet zo effectief als een Mind Map maken volgens de richtlijnen van de bedenker Tony Buzan.

Mijn advies, verdiep je in de specifieke regels en tips en zorg dat je daarmee alles uit deze schitterende techniek haalt.

Succes!

ruud-rensink-thats-me

Rudy Rensink